Doğum Tarihi Hesaplama

Doğum Tarihi Hesaplama Aracı

BEBEĞİNİZ İÇİN DOĞUM TARİHİ HESAPLAMA

Hayatınızı değiştirecek o güzel haberi aldığınızda içinizi tatlı bir heyecan sarar ve bilgisayarınızın başına geçip hamilelik hakkında pek çok şeyi araştırmaya başlarsınız. Hamilelikte nasıl beslenmeliyim, hamilelik süresince yaşadığım vücutsal değişimler normal mi, her şey yolunda mı, bebeğimin aylara göre gelişim süreci nasıl ve bunun gibi pek çok soru gelir aklınıza O sorulardan bir tanesi belki de en önemlisi bebeğinizin ne zaman doğacağı sorusudur. Buna geçmeden önce hamilelik süreci hakkında biraz bilgi vermemiz daha doğru olur.

HAMİLELİK (GEBELİK) NEDİR?

Erkeklerin sperm hücrelerinin kadının yumurta hücreleri ile birleştikten sonra kadının rahmine yerleşerek doğum yapana kadar rahimde gelişmesi sırasında geçen sürece hamilelik denilmektedir.

HAMİLELİK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kadın hamile kaldıktan sonra vücudunda birtakım değişiklikler başlar. Bu değişiklikler, hamileliğe bağlı vücutta salgılanan hormonlarla ilişkilidir. Hamilelik başladığında kadından ilk salgılanan hormon İnsan Koryonik Gonadotropini (hCG) hormonudur. Yumurta döllendikten sonra embriyo oluşur ve embriyo rahme yerleşerek hCG hormonu salgılamaya başlar. Gebelik testinde bu hormona bakılarak hamile olunup olunmadığına karar verilir. HCG hormonunun yanında progesteron ve östrojen hormon seviyenizdeki değişiklikler de vücudunuzda daha önce bulunmayan farklı belirtiler gözlemlemenize sebep olabilir. Bu belirtiler,

  • Adet Gecikmesi:Eğer düzenli adet gören biri iseniz, adet gecikmesi ilk gebelik belirtilerinizden biri olacaktır. Normal olarak adet gören bir kadında adet dönemine yakın kandaki progesteron seviyeleri azalır, bunun sonucu olarak rahim duvarı parçalanır ve kanama meydana gelir. Hamile olan kadınlarda ise rahim embriyonun yerleşmesi için hazır hale getirilmelidir. Bunun için rahim duvarının kalınlaşması gerekir. Bu da rahim duvarının kalınlaşmasını sağlayan hormon olan progesteron seviyelerinin kanda yüksek düzeyde olması demektir. Hamilelik döneminde embriyonun tutunması için rahim duvarında incelme ve dökülme sürecinin yaşanmaması gereklidir. Dolaysıyla hamilelik boyunca âdet kanaması görülmeyecektir.
  • Göğüslerde Hassasiyet: Hamilelik başladığında hormon seviyelerinde yaşayacağınız değişiklikler sebebi ile göğüslerde hassasiyet ve büyüme gözlemleyebilirsiniz. Ancak bu belirti bütün anne adaylarında görülmeyebilir.
  • Halsizlik ve Baş Dönmesi: Hamilelik sürecinde artan progesteron seviyeleri kadınlarda halsizlik ve baş dönmesine sebep olabilir.
  • Bulantı ve Kusma: Kadınlarda hamileliğinin genellikle ilk üç ayında ve özellikle sabahları görülen belirtilerden biridir.
  • Lekelenme Kanaması: Bazı kadınlarda, hamileliğin başında döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmesi esnasında hafif lekelenme tarzında kanama görülebilir. Kadınlar bunu bu ay az adet oldum, kesildim şeklinde yorumlayabilir. Böyle bir durumla karşılaşan üreme çağındaki bayanların gebelik ihtimalini göz önünde bulundurması gerekir.
  • Kokuya Karşı Hassasiyet: Artan hormon seviyelerine bağlı olarak bazı kadınlarda kokuya karşı hassasiyet gelişebilir.
  • Karında Şişkinlik: Bazı bebek bekleyen kadınlarda hormonal değişikliklere bağlı olarak adetin ilk dönemlerinde şişkinlik hissedilebilir.
  • Kasık Ağrıları: Yine her hamile kadında görülmemekle birlikte bazı anne adaylarında ilk haftalarda adet sancısına benzer karın ağrıları görülebilir. Bu ağrılar rahmin kendini hazırlaması ve büyümesine bağlı olarak yaşanır. Bel bölgesinde de benzer ağrılar olabilir. Ancak bu ağrıların şiddeti önemlidir. Rahmin büyümesine bağlı yaşanan ağrılar genellikle çok şiddetli olmaz. Eğer ağrılarınız çok şiddetli olursa doktora görünmeniz gerekebilir.

HAMİLELİK SÜRECİ

Hamilelik süreci biyolojik olarak 4 evreye ayrılır. Bunlar Birinci Trimester, İkinci Trimester, Üçüncü Trimester ve Doğum safhalarıdır.

Birinci Trimester

Gebeliğin ilk 3 ayını, yaklaşık 13 haftalık bir süreyi kapsayan döneme birinci trimester denir. Bu dönemde yumurta döllendikten sonra rahme yerleşir. Embriyo bu dönemde fetüse dönüşür. Fetüsün omurilik, beyin ve diğer organları ilk trimesterde oluşur. Bebeğin ilk kalp atışları bu dönemde 6.hafta civarında duyulabilir. Birinci trimesterin sonuna doğru bebeğin cinsel organları oluşur.

Bu dönemde anne adaylarının vücutlarında ve ruh halinde değişiklikler meydana gelebilir. Bulantı, kusma, halsizlik, göğüslerde hassasiyet, sinirlilik, duygusallık sık görülen belirtiler arasındadır.

İkinci Trimester

İkinci trimester denilen ikinci 3 aylık dönem 14. haftadan itibaren başlar ve 27. haftanın sonuna kadar sürer. İlk trimesterde görülen şikayetler bu dönemde kaybolur. Karın belirginleşmeye başlar. Tabiri caizse hamileliğinizin en keyifli dönemi ikinci trimesterdir. Anne adaylarının iştahı bu dönemde açılır, enerjisi artar.

Anne karnındaki bebeğin gelişimi devam eder. Gözleri, göz yuvalarına yerleşir, akciğerleri gelişmeye devam eder ve seslere duymaya başlar. Anne adayları bebeklerinin hareketlerini bu dönemde hissetmeye başlar.

Üçüncü Trimester

Üçüncü trimester 28.hafta itibarı ile başlayıp doğuma kadar süren dönemdir. Bu dönemde bebek ve anne adayının kilo alma sürecidir diyebiliriz. Bebeğin kasları ve akciğerleri gelişmeye devam eder. Kemikleri sertleşir, kendi bağışıklık sistemini oluşturmaya başlar.

Anne adayları bu dönemin sonuna doğru halsizlik, nefes darlığı ve uyku sorunları yaşayabilir. Ayrıca cilt çatlakları, bel bacak ağrıları ve rahim kasılmaları bu dönemde yaşayabileceğiniz belirtilerdendir.

DOĞUM TARİHİ HESAPLAMA

Bebeğin olası doğum tarihi anne adaylarının merak ettiği konulardan biridir. Bunun için son adet olduğunuz tarihin ilk gününü baz almanız gerekir. Basitçe şu şekilde hesaplayabilirsiniz: Son regl olduğunuz tarihten 3 ay geri giderek ve 7 gün ekleyerek bebeğinizin doğum tarihini bulabilirsiniz. Örnek verecek olursak son adet günü 18 Ekim olan anne adayının bu tarihten 3 ay geri gittiğinde doğumunun Temmuz ayına denk geldiği görülmektedir. Bu tarihe 7 gün eklediğimizde de kesin doğum tarihinin 25 Temmuz olduğu görülür.