Brütten Nete Maaş Hesaplama

Brütten Nete Maaş Hesaplama

TL

BRÜT MAAŞTAN NET MAAŞ HESAPLAMA NEDİR?

Net maaş hesaplama, brüt maaş tutarınızı girerek elinize geçecek olan net ücretinizi hesaplamanıza olanak tanır.

BRÜT MAAŞ NEDİR?

Maaş bordrosunda yer alan Brüt maaş, çalışan bireylerin düzenli olarak çalışma karşılığı aldığı tutarın içerisinde kesintilerin dahil olduğu toplam tutarı ifade eder. Diğer bir deyişle brüt maaş, işverenin ödediği net maaş, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’na ödenen sigorta primi, işsizlik sigortası primi, damga vergisi ve gelir vergisi kalemlerinin toplamıdır.

Brütten nete maaş hesapla

NET MAAŞ NEDİR?

Net maaş, çalışanın, işverenin ödediği brüt maaş üzerinden devlete ödemesi zorunlu olan kesintilerin yapıldıktan sonra eline geçen net maaş miktarını ifade eder. Kabaca şu formülle bulunur: NET MAAŞ = BRÜT MAAŞ – (SGK PRİMİ + İŞSİZLİK SİGORTASI PRİMİ + DAMGA VERGİSİ + GELİR VERGİSİ) Kesintiye konu olan bu kalemlere detaylı bakacak olursak,

SİGORTA (SGK) PRİMİ NEDİR?

Sigorta primi, devletin, Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile, çalışan vatandaşlarının yaşlılık döneminde düzenli gelir elde etmesini ya da sağlık hizmetlerinden yararlanmasını temin etmek için işverenlerinden tahsil ettiği bir ödeme türüdür. Sigorta primleri, işveren tarafından ödenebileceği gibi isteğe bağlı sigortalılık adı altında kişiler tarafından yatırılabilir. Genel sağlık sigortası primi, Kısa vadeli sigorta kolları primi, Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bu sigorta primi içerisinde yer alan primlerdir. Ödenen bu primler her çalışan için farklı olabilir. Normal bir 4A kapsamında bulunan bir çalışan için işverenin ödediği sigorta primi esas kazancın %37,75 ‘i civarındadır.

İŞSİZLİK SİGORTASI PRİMİ NEDİR?

İşsizlik sigortasının ne olduğunu anlamak için öncelikle işsizlik maaşı nedir onu açıklayalım. İşsizlik maaşı, iş yerinde çalışan bir bireyin, kendi isteği dışında ve bir kasıt bulunmaksızın işsiz kalması durumunda belirli bir süre mağduriyetlerinin giderilmesi ve hayatını idame ettirmesi için ödenmesi belli şartlara bağlanan devlet tarafından yapılan bir ödemedir. İşsizlik sigortası primi ise işsizlik maaşını teminat altına alının düzenli yapılması gereken bir ödemedir. İşsizlik sigortası primi, % 1 sigortalı, % 2 işveren ve %1 Devlet tarafından karşılanmaktadır.

DAMGA VERGİSİ

Damga vergisi, devlet tarafından alınan, resmi sözleşmelerin ve hukuki belgelerin geçerliliğini temin eden bir ödeme türüdür. Brüt maaş üzerinden kesilen tutar %0.759 oranındadır.

GELİR VERGİSİ

Gelir vergisi, düzenli olarak gelir elde eden herhangi bir şirketin ya da kişilerin toplam gelirlerinin gelirlerin bir kısmını devlete verdiği bir vergi türüdür. Gelir vergisi brüt maaş üzerinden hesaplanır. Vergi miktarı hesaplanırken maaştan SGK ve işsizlik sigortası primi miktarları düşülür. Kalan miktar üzerinden vergi oranı hesaplanır. Vergi oranları, 110.000 TL’ye kadar %15, 230.000 TL'nin 110.000 TL'si için 16.500 TL, fazlası %20 , 870.000 TL'nin 230.000 TL'si için 40.500 TL, fazlası %27 şeklinde devam eder. Gelir vergisi hesaplamasına örnek verecek olursak, 20.000 TL alan biri için: SGK işçi payı: 20.000 x %14 = 2800 TL İşsizlik sigortası işçi payı: 20.000 x %1 = 200 TL Bu miktarlar brüt ücretten çıkarıldıktan sonra geriye kalan tutar gelir vergisine tabii olan tutardır. Gelir vergisi matrahı: 20.000 – (2800 +200) = 17200 TL’dir

ASGARİ ÜCRET GEÇİM İNDİRİMİ (AGİ) NEDİR?

Asgari geçim indirimi, çalışanların evli olup olmadığına, kaç çocuğu bulunduğuna göre değişen asgari geçim tutarının gelirinden düşülmesiyle vergi dışında bırakılmasına verilen isimdir. 1 Ocak 2022 tarihi itibarı ile asgari ücret vergi dışı bırakılmıştı. Bununla birlikte asgari ücretten daha yüksek maaş alan çalışanların asgari ücret tutarı kadarı da bu istisnaya tabii idi. Maalesef, 2024 ASGARİ ÜCRET ZAMLARINDAN SONRA AGİ UYGULAMASI İPTAL EDİLDİ.

ASGARİ ÜCRET NEDİR?

Asgari ücret, bir çalışanın kendisin ve varsa eşi ve çocuklarının, beslenme, barınma, ulaşım, ısınma ve bunun gibi temel ihtiyaçlarının asgari düzeyde karşılanması için işverenin ödediği maaştır. Asgari ücret, iş verinin, çalışanına ödemesi gereken en düşük ücrettir. Ocak 2024 yılı itibarı ile net asgari ücret 17.002 TL olarak belirlenmiştir.

2024 Yılı Net Asgari Ücret Hesaplaması

BRÜT ASGARİ ÜCRET (AYLIK) 20.002,50 TL SGK PRİMİ İŞÇİ PAYI 2.800,35 TL İŞSİZLİK SİGORTASI PRİMİ İŞÇİ PAYI 200,03 TL GELİR VERGİSİ KESİNTİSİ* – DAMGA VERGİSİ KESİNTİSİ – KESİNTİLER TOPLAMI 3.000,38 TL NET ASGARİ ÜCRET 17.002,13 TL